Hírek
2017. Július 26. 11:22, szerda |
Helyi
Forrás: infofehervar.hu
Mennyi fehérjére van szüksége az emberi szervezetnek?

Ezen cikkünk beharangozó a hamarosan induló „Az orvos válaszol” blogunkhoz, ahol aktuális egészségügyi, életmód-, és étkezési tanácsokat kaphatnak olvasóink és a téma iránt érdeklődők.
A blog hamarosan az „infofehervar.hu/az orvos válaszol” lapon fog jelentkezni, mely azzal a céllal jön létre, hogy teljes körű és szakmailag hiteles információkkal szolgáljon betegek és a betegséget megelőzni kívánó emberek számára. Szándékunk az orvosok és a betegek közötti kommunikáció elősegítése.
Ennyit elöljáróban, most pedig jöjjön maga a cikk:
Mennyi fehérjére van szüksége az emberi szervezetnek?
A fehérjék nélkülözhetetlen alkotórészei ételeinknek. A táplálékban levő fehérjéket alkotó aminosavakból épülnek fel a szervezet saját fehérjéi, amelyek minden sejt alapvető alkotóelemei. Az ember fehérjeszükséglete az életkortól, a testsúlytól és a fizikai aktivitástól függően eltérő. A felnőtt emberi szervezet 9-11 kg fehérjét tartalmaz, amelynek 46%-a van a vázizomzatban, a többi a bőrben, zsírszövetben és a vérben. Az izmoknak ugyanakkor csak 20%-a fehérje.
Az átlagos napi fehérjeszükséglet 18 éves kor felett 0,8 g/kg. A normál étrend általában fedezi a szervezet igényeit. Közismert, hogy a sok só, cukor vagy zsír fogyasztása egészségtelen. Kevésbé köztudott, hogy a túlzott mértékű fehérjebevitel (a napi kalóriabevitel legalább 20%-a fehérjéből származik) is haszontalan, sőt káros lehet: a fehérjék rossz energiaforrások, fokozzák a hőtermelést, nagyobb mennyiségben fogyasztva túlterhelik a vesét.
Kellő mennyiségű zsír (energiabevitel 25-30%-a) és szénhidrát (energiabevitel 55-60%-a) fogyasztására is szükség van, hiszen ezek hiányában a szervezet a fehérjéket használja fel energiaforrásként. Az optimális fehérje bevitel a napi energiafogyasztás 10-15%-a.
Az átlagosnál több fehérje bevitelére van szüksége azonban a terhes nőknek, a szoptatós anyukáknak, a gyermekeknek és a sportolóknak.
Terhesség alatt a 4. hónaptól 20%-al több fehérje bevitelére van szükség, mint az első három hónapban. A többlet a méhlepény és a magzat fejlődéséhez szükséges. Fontos, hogy magas biológiai értékű (valamennyi aminosavat megfelelő mennyiségben tartalmazó) fehérjét fogyasszon a kismama, amelyet legkönnyebben az állati és növényi eredetű fehérjék kombinálásával lehet elérni. A szoptatás időszakában kb. 2 gramm fehérje bevitelére van szükség 100 gramm anyatej képződéséhez. Ez az átlagoshoz képest 20-25%-al több fehérje fogyasztását feltételezi.
A gyermekek fehérjeszükséglete újszülöttkorban a legnagyobb, 2,7 g/kg/nap, majd gyorsan csökken a kisdedekre jellemző 1 g/kg-os igényre. Ezt követően már a 0,9 g/kg-os napi bevitel is fedezi a szükségletet. Különösen az első két évben kell törekedni a kellően alacsony fehérjebevitelre (1,8-3 g/100 kcal=7,2-12 energiaszázalék). Az ennél nagyobb mértékű fehérjefogyasztás ugyanis kedvezőtlen testösszetételt, a zsigeri típusú zsírszövet felszaporodását eredményezi, amely a felnőttkori szív-érrendszeri betegségek és a cukorbetegség alapjait teremti meg.
A sportolók esetében tévhit, hogy a fehérje fogyasztás korlátlan és aránytalan növelésével gyorsabban fejlődik az izomzat. Az állóképességi sportokban 1,2-1,4 g/kg, míg az erősportokban 1,6-1,7 g/kg az ajánlott napi fehérjebevitel.
Általánosságban azt lehet mondani, hogy a 2 g/kg/nap mennyiséget nem célszerű túllépni. Mindezt a normális, kellően változatos napi étrenddel is fedezni lehet, ha a fehérjében gazdagabb ételek fogyasztását részesítjük előnyben: sovány húsok, tojás, sajtok, alacsony zsírtartalmú túró, dió, mandula, lencse, hüvelyesek.
Írta: Tokodi István főorvos, gasztroenterológus, neonatológus
infofehervar.hu
Források:
- 1. Quaas, L. (2004): Ernährungin der Schwangerschaft und Stillzeit. InBiesalski H.-K.; Fürst, P; Kasper, H.; Kluthe, R.; Pölert, W.; Puchstein, C.; Stähelin, B. (Hrsg.): Ernährungsmedizin. Thieme, Stuttgart 3.,erweiterteAuflage, 224 – 228.
- 2. Deutsche GesellschaftfürErnährung, Emily Arentson-Lantz et al.: Protein: A nutrientinfocus, AppliedPhysiology, Nutrition, and Metabolism2015, 40(8): 755-761.
- 3. www.onmeda.de › Sport &Ernährung
- 4. www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/protein
- 5. dr. Jákó Péter Sportolók táplálkozása In: A sportorvoslás alapjai, 2003
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 04. 18:39, péntek | Belföld
Orbán Balázs: indul az ukrán bosszúhadjárat amiatt, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajna EU-csatlakozását
Indul az ukrán bosszúhadjárat amiatt, hogy hazánk nem támogatja Ukrajna EU-csatlakozását - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön Facebook-oldalán
2025. Július 04. 10:57, péntek | Külföld
\"Teljes lezárásra\" tettek felhívást a szerbiai egyetemisták
A szerbiai városok teljes lezárására szólították az embereket a hónapok óta tiltakozó szerbiai egyetemisták, akik pénteken egyebek mellett Belgrád, Újvidék és Nis blokádját tervezik.
2025. Július 04. 09:00, péntek | Belföld
Orbán Viktor: az Európai Bizottság tévúton jár, ha azt gondolja, az emberek nélkül is meg lehet hozni egy egész Európa sorsát meghatá
Az Európai Bizottság tévúton jár, azt gondolja, hogy az emberek nélkül is meg lehet hozni egy egész Európa sorsát meghatározó fontos döntést, de téved, az ukrán uniós tagság nem fog megtörténni
2025. Július 03. 18:41, csütörtök | Életmód
Szeptemberben lesz a „Könnyek a Vízben” Segélykoncert, az adományozás tovább folytatódik
A nagy hőségre való tekintettel az ősz elejére halasztották a szervezők a „Könnyek a vízben” Segélykoncertet.