Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2019. Február 07. 11:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Gyerekjátékok ellenőrzésébe kezdenek a fogyasztóvédők

Gyerekjátékok ellenőrzésébe kezdenek a fogyasztóvédők

Elkezdődött az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt idei évi játékvizsgálat, amelynek célja kiszűrni a piacról a veszélyes játékokat - tájékoztatta az ITM csütörtökön az MTI-t.

A közleményben kiemelték: a laboratóriumi és hatósági ellenőrzések az üzletekben és a webáruházakban kapható termékekre is kiterjednek.

Az ellenőrzések középpontjában a játszószőnyegek, a plüss játékok, a játékkerékpárok és -rollerek, a lábbal hajtható kismotorok, az ujjfestékek, a mágneses, zenélő és lövedékes játékok, a játékbabák és a játék babakocsik állnak - közölte az ITM.

A kémiai vizsgálatok az egészségkárosító hatású lágyítószer- és nehézfémtartalomra, a mechanikai vizsgálatok a könnyen leváló, fulladást okozó kis alkatrészekre, egyszerűen hozzáférhető mágnesekre és elemekre, a megengedettnél hangosabb zajhatásokra, a baleset- és sérülésveszéllyel járó szerkezeti kialakításokra és a lövedékek erejére terjednek ki.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta, míg korábban az ellenőrzött termékek közel fele veszélyesnek bizonyult, az elmúlt évek rendszeres vizsgálatainak köszönhetően legutóbb már csak harmaduknál találtak problémát a szakemberek. Azt is hozzátette, hogy egész évben folyamatos termékbiztonsági vizsgálatok lesznek.

Az ITM közölte: a balesetek megelőzése és az egészségkárosító hatások feltárása érdekében az ITM akkreditált laboratóriumai minden évben folytatnak vizsgálatokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket