Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2023. November 30. 09:06, csütörtök | Helyi
Forrás: fmc.hu

Elkezdődött mintegy hatezer tő rózsa ültetése a Rózsa ligetben

Elkezdődött mintegy hatezer tő rózsa ültetése a Rózsa ligetben

A liget felújításának része, hogy összesen 5770 tő új rózsát ültetnek el az ágyásokban.

A gondos fajtaválasztásnak köszönhetően már első vegetációs időszakban szépen összenőnek majd a rózsák és a fenntartásuk is biztosított lesz.

Hahn-Poszmik Réka, a Városgondnokság divizióvezető-helyettes kertészmérnöke elmondta, hogy mindegyik ágyásban más-más színű rózsa lesz. A két legnagyobb, 400-400 négyzetméteres ágyásba 1600-1600 tő növény kerül, befelé haladva változik majd a fajták magassága és a színe is. Geotextília és mulcs is kerül az ágyásokba, hogy a gazosodást gátolja.

A Városgondnokság parkfenntartó kertészei ezekben a napokban vagy rózsát ültetnek vagy a városi fatelepítéseken dolgoznak. Az esős és a nagyon fagyos napokon tudják majd folytatni a munkát, addig megfelelően tárolják a rózsatöveket. Várhatóan a jövő heti fagyos napok után végeznek majd az ültetéssel.

Lesznek futórózsák is a ligetben, nem csak a pergolák alatt, hanem a Csitáry-kút körül is. A sokat használt sétányokat térkövezték, a kevésbé használt, murvás sétányokat befüvesítették összesen mintegy 2 000 négyzetméteren. Megszüntették a lépcsőket, helyettük rámpákat építettek az akadálymentesítés érdekében. 96 levendulát is ültetnek, ami kedvező a rózsáknak, mivel elriasztja a kártevőket. Emellett lesz 12 új fa – mocsári ciprus – és megújítják az utcabútorokat is. A kút körüli és a park közepén található pergolákat teljes egészében acélszerkezetűre cserélik és rózsával futtatják be.

fmc.hu

Címkék: Rózsaliget

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 09:06, hétfő | Helyi

Egy hét múlva becsöngetnek - ezek a 2024/25-ös tanév a legfontosabb dátumai

A 2024/25-ös tanév első tanítási napja 2024. szeptember 2., jövő hét hétfő, az utolsó tanítási napja pedig 2025. június 20. lesz.

2024. Augusztus 26. 08:54, hétfő | Helyi

Új üzem kezdi meg működését a környezeti fenntarthatóság jegyében az Alba Ipari Zónában

A körforgásos gazdaság erősítése és a környezeti fenntarthatóság jegyében végzi tevékenységét az SRF Factory Kft., amelynek üzemét szombaton adták át az Alba Ipari Zónában.

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Július 29. 08:29, hétfő | Helyi

Hétfőtől változik a forgalmi rend a FEZEN Fesztivál környékén

Változik az Új Váralja sor, a Takarodó út és az A3 jelű út forgalmi rendje július 29-től a FEZEN Fesztiválhoz kapcsolódóan.