Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Július 03. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: katasztrófavédelem

Borzasztóan sok lakástűz volt az első félévben, sokan meghaltak

Borzasztóan sok lakástűz volt az első félévben, sokan meghaltak

Az év első hat hónapjában 3815 otthonban keletkezett tűz, 42-en meghaltak, 302-en megsérültek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-vel a félévi összesítés számait.

A lakástüzekben több mint 47 ezer négyzetméternyi ingatlan égett le, csaknem akkora terület, mint Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja - áll a közleményben.

A tűzoltók 341 életet ugyan megmentettek, de 42 ember meghalt, legtöbben füstmérgezésben - közölték.

Átlagosan negyven perc kellett ahhoz, hogy a tűzoltók megfékezzék a lángokat, ám a leghosszabb beavatkozás nyolc órán át tartott. Az első fél évben keletkezett lakástüzek eloltásához 2400 munkaórára volt szükség 7313 riasztást követően - írták.

A közlés szerint a legtöbb lakástűz nyílt láng, vagyis öngyújtó és gyufa használata, illetve főzés miatt keletkezett, második helyen az elektromos eredetű tüzek, harmadik helyen a fűtési rendszer meghibásodása, negyedik helyen pedig a dohányzás áll.

A kéményekben 672 lakástűz keletkezett. Ennek az is az oka, hogy még mindig sokan fűtenek hulladékkal, és nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével - tették hozzá.

Gázpalackok 180 helyszínen nehezítették a tűzoltók munkáját, és 81 lakás olyan mértékben megrongálódott, hogy az ott élőknek átmenetileg el kellett hagyniuk. A szándékosság gyanúja 99 esetben merült fel, ezeket a rendőrséggel közösen vizsgálják a tűzoltók - áll a közleményben.

Az OKF felhívta a figyelmet arra, hogy azokban az otthonokban, ahol volt füstérzékelő, nem történt haláleset, legfeljebb könnyű sérülés, és a tűz sem tudott elharapózni.

Arról is beszámolnak, hogy a tűzoltókat az első fél évben 532 alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esethez, és 148-an szenvedtek valamilyen mértékű mérgezést, 15 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a mérgező gáz csak a fűtési szezonban jelent veszélyt. Ezzel ellentétben, minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet, amely nyílt lánggal működik - olvasható a közleményben.

Nagy melegben sokan használnak klímát megfelelő szellőzés hiányában, azok pedig segíthetik a "gyilkos gáz" kialakulását. Ezért minden nyílt égésterű vízmelegítő és fűtőeszköz közelébe érdemes szén-monoxid-érzékelőt telepíteni - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket